Over NBV Studiedag - Boskoop

NBV Studiedag - Boskoop

Studiedag Bijengezondheid met dr. Friedrich Pohl

Dr. Friedrich Pohl is velen bekend als een vooraanstaande Duitse bijenexpert die talrijke publicaties op zijn naam heeft staan, waaronder het leerboek ‘Bijenhouden, hoe doe je dat?’ We zijn bijzonder blij hem op deze studiedag te mogen begroeten. Dr. Pohl spreekt vloeiend Nederlands.

Datum: 17-02-2024
Uiterste inschrijfdatum: 09-02-2024
Maximaal aantal deelnemers: 100
Tijd: 9:00 tot 16:30 uur.
Plaats: Yuverta-college, Zijde 105, 2771 EV Boskoop
Tickets: €25,- leden van NBV en Imkers Nederland, €35,- overige bezoekers. Lunch, koffie en thee inbegrepen.
Organisatie: Groep Zuid-Holland i.s.m. NBV en Imkers Nederland 

Thema van de dag en sprekers
Het gaat niet goed met de bijengezondheid in Nederland. Dat blijkt onder anderen uit de jaarlijkse enquête over de wintersterfte van bijenvolken van Bijen@WUR (Wageningen Universiteit). In de winter van 2022-2023 zijn ruim 25 procent van de Nederlandse bijenvolken gestorven, met uitschieters tot wel 38% in een enkele provincie. De grootste boosdoener van deze wintersterfte is de Varroamijt. Zij is, samen met de door haar overgedragen virussen, verantwoordelijk voor een zeer groot gedeelte van deze sterfte. Goede bestrijding van de Varroamijt is dus belangrijk. Nadat de mijt in 1983 in ons land kwam, werden veelal harde chemische middelen toegepast om deze parasiet het hoofd te bieden. Tegenwoordig gebruikt men zachte, meer bij-vriendelijke methoden die ook goed werken. Dr. F. Pohl heeft een nieuw boek over de Varroamijt en de bestrijding daarvan geschreven: “Varroamilbe, einfach und sicher bekämpfen” Kosmos Verlag, 2023. Hij laat de deelnemers van deze studiedag zien hoe de volken door een goede en tijdige behandeling gezond de winter doorkomen. Hij brengt verschillende methoden in kaart en vergelijkt de voor- en nadelen op een systematische wijze. Onder andere legt hij de biotechnische aanpak uit waarbij geen chemie aan te pas komt. Voor de namiddag heeft Dr. Pohl een interactieve bijen-rally voorbereid, waarin hij samen met de deelnemers uiteenlopende ziektebeelden van bijenvolken behandelt. 

Dr. Harmen Hendriksma van de Wageningen Universiteit duikt tijdens zijn lezing in de fascinerende wereld van honingbijvirussen. Hij deelt met ons ‘Viraal nieuws over bijengezondheid’.  Hij laat ons ontdekken hoe onze gevleugelde heldinnen strijden tegen virale indringers en hoe imkers eraan kunnen bijdragen dat zij deze strijd winnen.

Annet Künneke, leraar imkeren en specialist bijengezondheid, presenteert het door haar ontwikkelde diagnoseschema voor bijen- en broedziekten. Dit is een belangrijk hulpmiddel om erachter te komen wat er met een volk aan de hand zou kunnen zijn. Het is een mooie opstap voor de imker, om samen met een bijengezondheidsexpert de achterliggende oorzaak te onderkennen. Hierdoor kunnen in de toekomst ziekten en sterfte van bijenvolken voorkomen worden.

Christian Klander, voorzitter van de bijengezondheidscommissie van de NBV, introduceert onder het motto ‘samen voor de bijengezondheid’ het Netwerk Bijengezondheid Nederland (NBN). Dit is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, Imkers Nederland en Wageningen Universiteit met als doel om de bijengezondheid in Nederland naar een hoger peil te tillen.

Rolf Künneke, voorzitter van de Groep Zuid-Holland, is dagvoorzitter van deze studiedag.

Programma van NBV-Studiedag - Boskoop

Op zaterdag 17 februari:
9:00 - 9:30 Inloop, registratie en inleveren van honing voor keuring
9:30 - 9:45 Welkomstwoord door dagvoorzitter Door Rolf Künneke
9:45 - 11:00 Friedrich Pohl: Varroamijt: eenvoudig, doeltreffend en bijvriendelijk bestrijden (Nederlandstalig) Door Friedrich Pohl
11:00 - 11:15 Pauze
11:15 - 12:15 Harmen Hendriksma (WUR): Viraal nieuws over bijengezondheid Door Harmen Hendriksma
12:15 - 13:30 Middagpauze
13:30 - 14:15 Annet Künneke: Diagnoseschema bijen- en broedziekten Door Annet Kunneke
14:15 - 15:30 Friedrich Pohl: Rally bijen- en broedziekten (Nederlandstalig) Door Friedrich Pohl
15:30 - 15:45 Pauze
15:45 - 16:15 Christian Klander (NBV): Samen voor de bijengezondheid Door Christian Klander
16:15 - 16:30 Afsluiting door de dagvoorzitter Door Rolf Künneke

Lees meer over het programma

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Studiedag NBV Boskoop - 17 februari (regulier ticket) € 35,00

De tickets zijn tot en met 09 februari te bestellen op deze pagina.
Er worden géén kaarten aan de deur verkocht. 
Leden van Imkers Nederland kunnen tickets tegen gereduceerd tarief (€25,-) kopen via https://bit.ly/IN-Boskoop